Το Eurogroup δεσμεύθηκε να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές μέσω της δημιουργίας ενός «κουμπαρά» που θα υποκαταστήσει την προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM. Συγκεκριμένα, το συμβούλιο αποφάσισε οι μελλοντικές δόσεις να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και τη δημιουργία «περαιτέρω αποθεμάτων», για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές.
σιδεραδες καρδιτσα
επαναληπτικες ασκησεις στ δημοτικου γλωσσα 4η ενοτητα
Αυτό σημαίνει πως από ένα σημείο και μετά η Ελλάδα θα λάβει μεγάλες δόσεις για να σχηματίσει ένα αποθεματικό ασφαλείας. Έτσι, οι αγορές θα ξέρουν πως μετά τη λήξη του προγράμματος η χώρα θα διαθέτει χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες της και με αυτό τον τρόπο, όταν η Ελλάδα βγαίνει για να δανειστεί, δεν θα κερδοσκοπούν σε βάρος της.
Το 2014 το Eurogroup προγραμμάτιζε να παράσχει μια ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή στήριξης (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSM) στη χώρα μας, αξιοποιώντας τα αδιάθετα τότε 11 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ανέφερε πως αυτό δεν είναι το υφιστάμενο σχέδιο για την Ελλάδα.
Πλέον, μέσω του «κουμπαρά» που θα σχηματιστεί προγραμματίζεται μια «καθαρή έξοδος» και όχι έξοδος με «ουρές», καθώς θεωρείται πως το να μην υπάρξει νέα γραμμή στηριξης – έστω και προληπτική - από τον ESM θα είναι κάτι που θα τονώσει πρόσθετα την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Να σημειωθεί πως έως σήμερα η Ελλάδα έχει λάβει 32 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ του ESM. Μετά την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup θα παραμείνουν αδιάθετα 45,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 15 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν έως το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, και περίπου 30 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα παραμείνουν αχρησιμοποίητα.
βυτιοφορο υγρων καυσιμων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου